Houtkachels

Voor de echte liefhebber gaat er niets boven de sfeer en de romantiek van een echt houtvuur met zijn geur en gezellig knapperend geluid.

Het stoken van een goed houtvuur vereist wel wat aandacht.
Te beginnen met het regelen van goed droog hout. Niet iedere soort hout is geschikt voor de (open) houthaard. De meesten kiezen voor hardhout, omdat dat soort hout mooie vlammen geeft, lang brandt en na verloop van tijd lekker veel warmte afgeeft. Maar ook lichtere houtsoorten kunnen in uw haard, alleen branden ze sneller weg, waardoor u vaker een stuk hout op het vuur zult moeten leggen.

Met behulp van wat kleinere stukjes hout en wat aanmaakblokjes steekt u het vuur aan. Wanneer het vuur eenmaal brandt, legt u

telkens grotere blokken hout losjes op het vuur zodat het vuur goed kan branden omdat er dan voldoende zuurstof bij kan komen.
Het vuur brandt goed brandt wanneer de rook die ervan af komt bijna onzichtbaar is.

Voor een goede afvoer van de rook heeft iedere houthaard een goed rookkanaal nodig. Dit rookkanaal dient op het dak uit te monden in een schoorsteen, die minimaal een meter boven de nok van het dak uitsteekt. In een goed geïsoleerd huis is daarnaast een goede luchtaanvoer benodigd. Deze technische eisen betekenen wel dat u een (open) houthaard niet zomaar overal in huis kunt aanleggen. Wij informeren u graag over de mogelijkheden.